Provkörning Volvo XC90 T8

Provkörning Volvo XC90 T8

Välja bil
Lästid 4 min
Jens Trulsson
Jens Trulsson
Publicerad fredag 8 mars 2024

Volvo XC90 må ha 9 år på nacken men bättre bil i sitt segment och prisklass får du leta länge efter. Framför allt om du vill ha en laddhybrid med 7 ordentliga sittplatser.

Teknik

Varför bygger Volvo en premium-suv med enbart fyrcylindriga motorer? En genialiskt drag skulle det visa sig. Visst, vissa köpare drog öronen åt sig och valde tyska eller amerikanska vagnar istället med stor cylindervolym. Men sådant kommer med ett pris, och då pratar vi inte enbart bränslekostnader. Genom att placera en radfyra på tvären i motorrummet fick Volvos ingenjörer en massa plats över för annat. Bland annat pedalställ för föraren, vilket gör att innerutrymmena kan maximeras ordentligt. Av tyskarna är det bara Audi som har en sjusitsig laddhybrid i samma storlek som XC90.

Under huven på Volvo XC90 T8 sitter en tvåliters radfyra med både turbo och kompressor som ger hela 310 hästar. På bakaxeln sitter en elmotor som ger 145 hästar och under bagagerumsgolvet samt i kardantunneln gömmer sig ett batteri på 18,8 kWh. Laddkapaciteten har ökat från initialt 3,6 kW till 6,4
kW.

Komfort

Volvo XC90 har en av fordonsklassens absolut skönaste förarplatser. Skjutmånen i ratten är generös och även längre personer kan sitta bekvämt med bra avstånd till pedalerna samtidigt som armarna inte måste sträcka sig efter ratten. Lägg därtill att stolsinställningarna tillåter att dynan kan lutas kraftigt vilket ger skönt lårstöd vid långkörningar.

Baksätet har tre individuellt konfigurerbara sittplatser som går att skjuta och fälla oberoende av varandra.

Sittkomforten är god på alla platser, till och med tredje raden (om du inte är allt för lång). Enligt Volvo kan personer upp till 170 centimeter sitta bekvämt på tredje raden, men för att den andra raden inte ska behöva skjutas fram rör det sig snarare om personer upp till 140 centimeter.

Förarmiljö

Med EX30 undantaget ser förarmiljön i alla Volvo precis likadana ut. Den börjar bli aningen daterad men det är ett skönt undantag från gängse norm med gigantiska skärmar och svårtydd instrumentering. Förarinstrumentet är digitalt men har få konfigureringsmöjligheter och grafiken är något enkel jämfört med konkurrenternas.

Ratten är skön att hålla i och trots att rattknapparna är relativt få fungerar de väl och är enkla och intuitiva
att använda.

Köregenskaper

Volvo XC90 är en stor bil och som sådan kan du inte förvänta dig några sportiga köregenskaper trots att bilen har 455 hästar och kan sprinta till 100 km/h på 5,4 sekunder. XC90 rör sig värdigt över underlaget och med tillvalet luftfjädring (26 900 kronor) får du en bil som kan hantera det mesta. Bilen maskerar ojämnheter och fint och långfärdskomforten är otroligt bra. Dock märks det att det kan smälla till i hjulställen ibland när bilen blir överraskad och det finns tyskar som har bättre luftfjädring. Men smakar
det så kostar det.

Infotainment

Sedan Volvo övergav Sensus-systemet har Google flyttat in i mittskärmen som inte riktigt är dimensionerad för något så avancerat men det funkar helt okej ändå, om än med ganska pilligt små ikoner.

Det känns som att processorkapaciteten skulle behöva en uppgradering. Systemet känns långsamt och kan ibland fastna mitt i ett kommando och behöva ”tänka” en stund innan det lossnar. Dock är det i sin enkelhet lätt att förstå och navigera i.

Bagageutrymme

Bagageluckan är stor och utrymmet är lättlastat. Som vanligt finns Volvos alla lastfinesser tillgängliga, till exempel luckan i golvet som kan fällas upp för att ställa matkassar bakom. Eller fixera en enda liten påse
med det elastiska bandet.

Med alla säten uppfällda ryms det 262 liter bakom tredje raden. Det är faktiskt helt okej. Fäller du dem är det 640 liter du har att leka med och fäller du alla säten får du 1 816 liter. De första två måtten gäller under insynsskydd eller upp till övre kanten på sätet. Dragkrok är tillval för 11 900 kronor och då får du dra upp till 2 400 kilo.

Säkerhet

Volvo XC90 är en av de säkraste bilarna som går att köpa på marknaden. Volvo har som uttalat mål att ingen ska behöva dö i en Volvo. Men problemet kan också vara oskyddade trafikanter som finns utanför bilen. En hög suvmotorhuv är betydligt dödligare för en gångtrafikant eller cyklist än motsvarande låg bils motorhuv.

Eftersom XC90 inte har krocktestats sedan 2015 anser EuroNCAP att det femstjärniga betyget har utgått då det baseras på äldre kriterier. Dock ska sägas att den fick toppbetyg 2015 och alla assistanssystem som
krävs i dagens tester är redan standard.

Utrustningsnivåer

Plus är instegsnivån och Ultra är den högsta. Prisskillnaden är 39 000 kronor och för det får du panoramatak, head up-display (går att köpa separat för 10 900 kronor), 360-kamera (5 000 kronor), parkeringshjälp runtom och solgardiner för bakdörrarna (som tyvärr inte går att beställa separat – bara
dem ett skäl att välja Ultra).

Waykes omdöme

Volvo XC90 har våra varmaste rekommendationer. Dyr, ja, men i jämförelse med vad som finns på marknaden i samma storlek är den ditt bästa köp. Den har det som verkligen räknas: komfort och utrymmen i en riktigt snygg förpackning.

Fakta Volvo XC90 T8

  • Motor: R4, turbo, bensin, 1 969 cm3
  • Effekt: 310 hk
  • Elmotor: 107 kW
  • Batteri: 18,8 kWh
  • Systemeffekt: 455 hk
  • Vridmoment: 709 Nm
  • Drivning: Fyrhjulsdrift
  • 0–100 km/h: 5,4 sek
  • Toppfart: 180 km/h
  • Förbrukning: 1,4 l/100 km (enligt Transportstyrelsen)
  • Koldioxid: 32 g/100 km
  • Räckvidd på el: 66 km (enligt Transportstyrelsen)
  • Dragvikt: 2 400 kg
  • Grundpris: från 964 800 kronor
  • Rival: Audi Q7 TSFI e
Jens Trulsson
Jens Trulsson
Uppdaterad fredag 8 mars 2024
Publicerad fredag 8 mars 2024

Relaterade fordon

Laddar...

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil