Bästa tipsen – så ökar du värdet på din bil inför försäljning
För att maximera värdet på din bil inför försäljning finns det några viktiga saker att tänka på. Undvik dyrbara misstag genom att följa vår checklista. Slarvar du med underhållet kan det bli dyrbart då andrahandsvärdet på bilen sjunker.
- Genom att underhålla och sköta din bil på rätt sätt ökar du andrahandsvärdet.
- Spara alla dokument som servicebok, besiktningsprotokoll och verkstadsfakturor. En väldokumenterad historik ökar bilens värde och underlättar en snabb försäljning.
- Dålig lukt i kupén gör en bil svårsåld. Följ våra råd för att undvika eller ta bort oönskade dofter.
Förr eller senare är det dags att sälja bilen och byta till något nyare, bättre. Här listar vi de viktigaste punkterna som du måste ha koll på för att maximera andrahandsvärdet på din bil.
Skulle du slarva med underhållet och missa något av det som finns i listan kan det bli dyrbart. Och missarna upptäcker du inte förrän det är dags att sälja – och då kan det vara för sent.
Listan här nedan är främst avsedd för privatägda bilar. Men de flesta punkter går även att använda för dig som privatleasar din bil. Vid privatleasing gäller ”normalt slitage”, och det är bilhandlaren som avgör var gränsen ska dras. Om andrahandsvärdet sjunkit för mycket är det du som privatleasat som får skjuta till mellanskillnaden.
1) Rätt ifylld servicebok
En servicebok med alla stämplar är det viktigaste dokumentet vid bilförsäljning. Saknas serviceboken, eller det visar sig att serviceintervallen inte kan styrkas på något annat sätt, så minskar intresset kraftigt hos de flesta bilköpare.
Det är förstås ingen nackdel om servicen utförts av en auktoriserad märkesverkstad. Om serviceboken saknas sjunker värdet på bilen med rätt många tusenlappar. Och vem vill chansa på att köpa en begagnad bil där ägaren kanske slarvat med servicen?
En ifylld servicebok visar att bilen underhållits på rätt sätt. Saknas servicebok blir bilen svårsåld.
2) Arkivera alla dokument
Tänk på att spara besiktningsprotokoll och alla fakturor från eventuella reparationer. Att kunna styrka vad som hänt med bilen och hur den underhållits genom åren är viktigt.
Samla alla dessa dokument och sortera dem på ett bra sätt. Vilket förmodligen inte är genom att knöla ner alla papper i handskfacket.
3) Håll bilen ren och snygg
En välvårdad bil värderas alltid högre än en sliten, smutsig bil. Och smuts kan i sig själv bidra till slitage. Ett exempel är smuts som hamnar i bilklädseln och nöter av sömmarna, då spricker tyget upp.
Att tvätta och vaxa bilen regelbundet är därför att rekommendera. En lackbehandling med polering kan ge en strålande glans och bilen blir dessutom lättare att hålla ren.
Automattvätt är inte ”dålig”, men handtvätt är heller inte ”bra”. Båda sätten att tvätta kan vara dåliga, om det görs på fel sätt. Att parkera under tak är alltid en fördel, då blir nedfallet mindre.
Underhåll din bil, se till att den är ren och snygg. Att vaxa bilen regelbundet gör att smutsen inte fäster så hårt, då blir bilen lättare att tvätta och få ren.
4) Reparera lackskador och rost
Att undvika stenskott är i det närmaste omöjligt. Och gör man inget åt skadan kan den utvecklas till ett rostangrepp. Ta därför för vana att fylla i stenskott med färg. Hos bilhandlaren finns det lackstift med rätt kulör till just din bil.
Skulle lacken bubbla upp är det en tydlig indikation på att karossplåten fått ett rostangrepp. Små skador är betydligt lättare att hålla efter och du tjänar mycket på att stoppa rosten i tid. En begagnad bil med rostskador får se sitt andrahandsvärde sjunka markant.
5) Undvik dålig lukt
Att röka i en bil är ett säkert sätt att minska andrahandsvärdet. Många hatar tobaksdoft och skulle aldrig välja en bil som luktar rök. Är du rökare så ta en paus och bensträckare ibland, istället.
Är man djurägare och vill ta med hunden i bilen är det nästan omöjligt att undvika en viss doft. Att tvätta hunden regelbundet hjälper, liksom att använda någon typ av skydd för klädsel och mattor. Vid försäljning kan det vara nödvändigt att göra en så kallad ozonbehandling för att få bort all dålig lukt. Det hjälper bilrekondaren till med.
Att dölja en dålig lukt med till exempel doftgranar är ingen bra idé. De flesta bilköpare gillar inte överdrivna dofter, från doftgranar eller för mycket parfym.
Dålig lukt i kupén är direkt “avtändande”. Men försök inte att dränka dålig lukt med andra starka dofter. Ett medel som faktiskt är väldigt effektivt för att ta bort dålig lukt är Yocoair. Funkar utmärkt för dina svettiga gympaskor också.
6) Välj ”rätt” kulör på din bil
Att välja exteriörkulör är givetvis inget man kan göra i efterhand, med mindre än att hela bilen får lackas om. Men man bör ha det i åtanke när man köper bil.
Rosa och orange är de mest ”hatade” färgerna på en bil. Men även en gul bil kan visa sig bli svårsåld. Populäraste kulören är silvermetallic, oavsett hur vanlig den är. Även svarta och mörkblå bilar är populära. Rött kan vara attraktivt för vissa bilköpare, men långt ifrån alla.
7) Använd klädselöverdrag
Ett populärt tillbehör förr i tiden, men bara för att dina föräldrar använde klädselöverdrag behöver det inte vara ”mossigt”. Har man små barn är det en mycket god idé att skydda interiören med klädselöverdrag.
Vid försäljning tar man av klädselöverdragen och då ser inredningen ut som ny igen.
8) Impregnera bilklädseln
Om du nu totalvägrar klädselöverdrag är impregnering en bra metod att skydda tygklädsel. Skulle barnen spilla läsk eller glass går det att torka bort, utan att fläckarna biter sig fast.
Impregnering kan du hitta i en välsorterad tillbehörsbutik, eller be din bilrekondare utföra jobbet. Bilrekondare är för övrigt mästare på att ta bort fläckar och rengöra klädsel, de har specialverktyg och kunskap.
9) Torka bort fågelträck genast
Fågelbajs är starkt frätande och kan gå genom den skyddande klarlack som i stort sett alla bilar har idag. Om färgpigmenten skadas av fågelträck kan det bli fläckar som inte går att polera bort.
Ta därför för vana att alltid spola bort fågelbajs direkt, om det hamnat på bilen. Gnugga inte, eftersom det kan ge repor, skölj bort eländet. I brist på annat kan man ta en flaska mineralvatten.
10) Byt vindrutan
Har du stenskott, repor eller sprickor i vindrutan ser det tråkigt ut. Förutom att det kan vara trafikfarligt då sikten försämras.
En ny vindruta kan ge tillbaka ”nybilskänslan” och därför kan det vara idé att byta innan försäljning. Mindre stenskott i vindrutan kan repareras hos en bilglasmästare, och det görs ofta gratis eller för en symbolisk avgift.
11) Använd många interiörbilder
Vid privat annonsering är bilderna väldigt viktiga för att skapa ett positivt intryck av bilen, vilket även bidrar till ett högre försäljningspris. En nytvättad bil belyst med morgonljus eller kvällssol kan väcka habegär och få din annons att sticka ut i mängden.
Men det många glömmer – eller använder allt för få – är bilder på interiören. En snygg bilindredning är attraktivt och ökar intresset hos bilköparna.
12) Ange att bilen är ”svensksåld”
Många bilköpare har hört skräckhistorier om importerade bilar som varit krockade eller stulna. Genom att förtydliga att din bil inte är importerad förstärker du trygghetskänslan hos spekulanten.