Vem äger bilen? Allt du behöver veta om regnummer
Har du någon gång varit i en situation där du har behövt kolla upp ägaren för en bil? Exempelvis när en bil står parkerad på din parkeringsplats eller du ser ett djur vara instängd i en bil kan det vara bra att ta reda ägarens kontaktuppgifter. Hur gör du det snabbt och enkelt?
Hur tar du reda på vem som är ägaren av en bil?
Att hitta information om ett fordon och dess ägare kan du enkelt och snabbt göra genom transportstyrelsen eller biluppgifter.se. Alla uppgifter om svenska fordon är registrerade hos Transportstyrelsen. Dessa uppgifter är öppen för allmänheten och finns tillgänglig för dig som använder dig av Transportstyrelsens söktjänst.
För att ta reda på vem som är ägaren av en bil genom Transportstyrelsen kan du använda deras sms-tjänst. Skriv in bilens registreringsnummer på sms och skicka till nummer 72503. Du får svar efter bara någon minut får du ett registerutdrag om fordonet du sökt efter. Tjänsten kostar 3 kronor per sms och du kan göra 25 registerutdrag per dygn. Du kan även använda Transportstyrelsen e-tjänst för att få fram fordonsuppgifter.
Biluppgifter.se är ett bra alternativ om du inte vill använda Transportstyrelsens tjänster. Gå in på biluppgiter.se och fyll i bilens registreringsnummer. På hemsidan kan du ta reda på vem som är ägare, besiktning, värdering och historik i bilregistret. Vill du kontrollera eventuella skulder på ett fordon kostar det 39 kronor. Utöver skuldkontroller kostar det inget att använda biluppgifters tjänster. Alla uppgifter du får fram är hämtade direkt ur Transportstyrelsens vägtrafikregister. - Läs även vår artikel “Ska du köpa en bil som har ett registrerat kreditköp på sig? Tänk på det här!”
Vad är ett registreringsnummer?
Alla bilar i Sverige har tilldelats ett registreringsnummer som är unikt för just det fordonet. Med hjälp av registreringsnumret kan du få fram information och tekniska detaljer om fordonet i fråga. Svenska registreringsnummer hade tidigare tre bokstäver följt med tre siffror. Systemet ändrades 2019 på grund av att sifferkombinationerna började ta slut till följd av att antalet sålda bilar har ökat markant. Nu finns det bilar med registreringsskyltar där sista siffran har ersatts med en bokstav istället för en siffra. Alla svenska registreringsskyltar har landskoden S som du kan se till vänster om registreringsnumret.
När kan det vara fördelaktigt att ta fram uppgifter om ett fordon och dess ägare?
Det finns flera situationer som gör det fördelaktigt att ta fram uppgifter om ett fordon och dess ägare. Ser du en bil vara felparkerad eller ett djur vara instängd i bilen kan det vara bra att ta kontakt med ägaren snabbt. Att söka fordonsuppgifter är mest fördelaktigt när du ska köpa en begagnad bil av en privatperson.
Köpa begagnad bil av en privatperson
För din egen säkerhet ska du alltid kontrollera bil och säljare noggrant innan du köper en begagnad bil av en privatperson. Att söka på uppgifter gällande en bils historik och ekonomi hjälper dig sålla bort bilar och hitta rätt. Det finns återkommande fall där köpare har blivit lurade och exempelvis köpt en stulen bil utan att veta om det. Detta undviker du genom att använda dig av Transportstyrelsen tjänster och kolla upp om säljaren faktiskt äger bilen.
Prisförhandla bättre
När du tar fram uppgifter om ett fordon och dess ägare så ger det dig en fördel när du ska prisförhandla. Genom att kolla upp bilens historik kan du se hur många som tidigare ägt bilen, vad miltalet bör vara, eventuella skulder och se vilka besiktningar som har utförts. Detta ger dig en enorm fördel och hjälper dig göra en bra affär. För visst är det vanligt att säljare målar upp bilen som om det vore ett riktigt kap? Men om du kan påpeka eventuella brister så är det enklare för dig att sänka priset.
Lagar och regler gällande fordonsuppgifter
Vägtrafikregistret och Transportstyrelsen följer lagar som personuppgiftslagen (1998:204) som bestämmer vilken typ av information de får utlämna till tredje part samt vilken typ av information de får lagra. Reglerna ger myndigheterna rätten att utlämna all typ av information om din bil samt information om ägaren till fordonet. Detta gör att i Sverige kan man få ut en mängd fordonsuppgifter så länge det är inom ramen för svensk lagstiftning. - Läs även vår artikel “Sälja bil från ett dödsbo - det här ska du tänka på”
Summering
Om du ska ta reda på ägaren för ett specifikt fordon kan du vända dig till Transportstyrelsen och antingen använda deras sms- eller e- tjänst. Sms-tjänsten kostar 3 kronor per sms och du kan göra 25 registerutdrag per dygn. Du använder dig av bilens registreringsnummer för att kunna ta reda på mer information om fordonet eller dess ägare. Det är som mest fördelaktigt att ta reda på fordonsuppgifter när du ska köpa begagnad bil av en privatperson. Att göra en bakgrundscheck hjälper dig att kunna se så att alla uppgifter stämmer samt förhandla ett bättre pris. Vägtrafikregistret och transportstyrelsen följer bland annat personuppgiftslagen (1998:204). Lagen bestämmer vilken typ information de får utlämna samt vilken information de får lagra.