USA vill förbjuda kinesisk teknik i bilar
Det amerikanska utrikesdepartementet ska lägga ett förslag om att förbjuda försäljning och import av fordon som använder specifik kinesisk eller rysk teknik på grund av hänsyn till den nationella säkerheten, uppger amerikanska tjänstemän till CNN.
Vid en amerikansk utredning hittade de mängder med nationella säkerhetsrisker från inbyggd mjukvara från Kina och Ryssland i amerikanska fordon. Inklusive möjligheten till fjärrsabotage genom hackning och insamlande av personlig data, uppgav USA:s handelsminister Gina Raimondo vid ett samtal med journalister under söndagen.
– I extrema situationer kan en utländsk makt stänga av eller kontrollera alla sina fordon som befinner sig i USA, samtidigt, och orsaka krascher eller blockera vägar, sade handelsministern i samtalet uppger CNN.
Förslaget skulle inte gälla fordon som redan finns på vägarna i USA som redan har kinesisk mjukvara, uppgav en tjänsteman för CNN. Men mjukvaruförbudet skulle börja gälla från och med modellår 2027 och hårdvaruförbudet från och med modellår 2030, enligt USA:s handelsdepartement.
Fordon som berörs är sådana som benämns som uppkopplade, det vill säga att de kan kommunicera med omvärlden genom WiFi, bluetooth eller mobildata. I stort sett alla moderna bilar.
Enligt handelsminister Gina Raimondo är detta inte någon form av protektionism gentemot Kina utan en säkerhetsfråga.
Enligt CNN bekymrar sig amerikanska tjänstemän för att laddstationer och annan infrastruktur kan utnyttjas av hackare.
CNN uppger att Vita Husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger att det finns bevis för att Kina planterar skadlig programvara på amerikansk infrastruktur i syfte att störa och sabotera.
Den kinesiska regeringen förnekar anklagelserna att hackare är inbäddade i amerikansk infrastruktur.