Skillnad på tillverkningsår och modellår

Tillverkningsår 2015, men årsmodell 2016 – hur går det ihop? Och hur kommer det sig att två bilar kan se så olika ut trots att de är köpta samma år?Ibland kan bilens ”födelseår” skapa förvirring, men bara lugn – så här gör du för att ha koll på årtalen.
Inom bilindustrin pratas det, precis som med vin, om årgångar.
Men till skillnad från drycken, så innebär modellår inte samma sak som kalenderår.
Tillverkarna har det som kallas modellår – där ”det nya året” generellt infaller under/efter sommaren.
Dock används det även tillverkningsår för att berätta om exakt när bilen är producerad.
Det här innebär att en bil av årsmodell 2015 kan vara tillverkad hösten 2014 eller våren 2015. Men efter sommaren 2015 – blir det årsmodell 2016.
En viktig detalj att komma ihåg är att bilens nybilsgaranti börjar rulla så fort bilen är registrerad (alltså tagen i trafik) i Sverige. Men att bilen är registrerad innebär inte att den är såld. Den kan stå osåld länge hos bilhandlaren eller generalagenten. Kolla när bilen registrerades innan du slår till – har den till exempel stått osåld i ett halvår har du ett halvår kortare nybilsgaranti, och då finns det prutläge.
I bilbranschen pratas det även om generationsskiften. Dessa infaller undantagslöst alltid i samband med ett nytt modellår, men kan innebära att den nya årsmodellen är en helt annan bil än fjolårets. Allt från ny design till säkerhetssystem och tekniska finesser uppgraderas. I normalfallet varar en generation mellan fem och sju år – med en rejäl ”ansiktslyftning” av design och teknik däremellan.
De bilar som börjar säljas nu har även en stor fördel jämfört med äldre. I och med att bilarna blir uppkopplade och datoriserade – kan de uppdateras under hela sin livscykel. De har helt enkelt möjligheten, precis som vin och andra ädla drycker, att bli bättre med tiden.
Liten ordlista kring bilens år och datum
- Tillverkningsår 2017: Innebär att bilen är producerad under kalenderåret 2017.
- Årsmodell/Modellår 2017: Innebär att bilen är byggd i spannet 2016-07-01 – 2017-06-30.
- Fordonsår: I exempelvis Transportstyrelsens register så används begreppet fordonsår. Det betyder i första hand årsmodell. Saknas detta så betyder det tillverkningsår. Är även tillverkningsåret okänt räknas året då fordonet ställdes på för första gången som fordonsår.
- MY2017: Betyder modellår 2017
- Besiktningsperiod: Den intervall då bilen ska besiktigas. Du kan alltid vänta till den sista dagen i spannet, men därefter blir bilen förbjuden att köra på allmän väg.
- Senaste utfärdade registreringsbevis: Anger det datum då gällande registreringsbevis skrevs in. Värt att tänka på vid bilköp att alla registreringsbevis som anger ett tidigare datum – är ogiltiga.
Sammanfattning
Det viktigaste datumet för en bilköpare är när bilen registrerades i trafik. Det är då nybilsgarantin börjar gälla.
Tillverkningsåret berättar när bilen faktiskt tillverkades. Modellåret är biltillverkarens sätt att berätta vilken "årgång" bilen har.
Varje år kommer ett nytt modellår - oftast brukar det ske efter “industrisemestern” - och det kan innebära att bilmodellen uppdateras på olika sätt. Därför behöver tillverkningsåret inte vara samma som modellåret.