Leasa eller köpa bil? Experten tipsar

Leasa eller köpa bil? Experten tipsar

Köpa bil
Lästid 4 min
Wayke
Wayke
Publicerad måndag 1 juni 2020
Leasa eller köpa bil? Experten tipsar

Dags att investera i en ny bil – men ska du satsa på att leasa eller köpa bil? Beslutet kan vara svårt, och det gäller att göra en avvägning kring vad som passar just din livssituation.

– Det finns en rad för- och nackdelar med att antingen leasa eller köpa bil, säger Pontus Lamberg på Volkswagen Financial Services.

Men när det gäller att svara på vad som passar individen bäst finns det inget rakt svar. Då handlar det istället om att se över sin livssituation och göra en avvägning kring vad som passar bäst för en själv.

För att hjälpa dig att ta ett beslut har experten Pontus Lamberg på Volkswagen Financial Services här listat både de positiva – och negativa – aspekterna med de olika sätten att ha en bil.

Privatleasing

Populariteten för att leasa en bil har de senaste åren skjutit i höjden, och allt fler svenskar väljer privatleasing framför ett traditionellt billån.

Fördelar med privatleasing:

1. Ingen kontantinsats
Vid ett billån behöver du lägga upp till 20 procent i insats vid ett köp. För de som inte har så mycket likvida medel kan det innebära svårigheter med att få ett lån.

2. Bilen du kör är alltid ny och fräsch
Ett leasingavtal sträcker generellt över 36 månader. När avtalet löper ut lämnar du bara tillbaka bilen och kan teckna ett nytt avtal, då får du alltid den senaste modellen med den hetaste nya tekniken.

3. Ingen oro kring värdeminskning och att behöva sälja bilen vidare
När avtalet löper ut lämnar du bara tillbaka bilen, och du påverkas inte av politiska beslut som kan sänka värdet på den (till exempel om nya miljöskatter införs, vilket kan få en negativ effekt för värdet på en fossildriven bil). Försäkringar, service, vinterdäck och liknande kostnader går ofta att lägga till som del av månadsbetalningen.
leasa

Nackdelar med privatleasing:

1. Du är bunden i tre år
När avtalet är tecknat tillkommer det en kostnad för att bryta det innan löptiden har gått ut. Därför är det viktigt att veta hur ens livssituation kommer se ut de närmaste åren. Kommer du köra mer eller mindre? Kan du behöva en större bil inom kort?

2. Begränsad körsträcka
I leasingavtalet är det ofta bestämt hur många mil du får köra per år. Om du kör en längre sträcka än så kan avtalet bli dyrare än du ursprungligen hade tänkt. Det är därför viktigt att tänka efter hur du kommer använda din leasingbil och lägga upp privatleasingavtalet därefter.

3. Oväntat slitage
Om bilen utsätts för ett större slitage än väntat kan du bli ersättningsskyldig när avtalet löper ut. Här är det viktigt att se över avtalet så du har koll på vad som räknas in i “onormalt slitage”, till exempel större stenskott, repor i lacken och så vidare.

Köpa bil med billån

Har du inte ett eget kapital för att investera i en ny eller begagnad bil kan du vända dig till din bank eller bilhandlare och där ansöka om ett billån. Att köpa bil med lån skiljer sig mycket från en privatleasing.

Fördelar med billån:

1. Du kan byta bil när du vill
Du har en större rörelsefrihet eftersom du äger bilen. Om du är en person som vill byta bil oftare än vart tredje år är ett billån att föredra framför privatleasing.

2. Avdragsgill ränta
På ett billån går det att få tillbaka 30 procent av räntekostnaden, vilket inte gäller för privatleasing.

3. Fria mil
Om du är osäker på hur mycket du egentligen kommer att köra kan det vara bra att ta ett billån istället för privatleasing. När du privatleasar baseras avtalet på ett bestämt antal mil, och om du överskrider det milantalet får du betala för dessa.

Nackdelar med billån:

1. Värdeminskningen
Alla bilar sjunker i värde med tiden, och värdet kan även påverkas av nya regler som bonus malus. När du själv äger bilen kommer du behöva ta med den värdeminskningen i dina beräkningar, något du inte behöver oroa dig för vid privatleasing.

2. Du behöver en kontantinsats
Vid ett billån krävs det 20 procent i kontantinsats innan köpet går igenom. För den som inte har en klumpsumma att lägga på bilen kan det därför bli svårt att få ett lån.

3. Du står själv för extra kostnader.
Försäkringar, service och annat underhåll som måste göras för att hålla bilen på vägarna gör att du kommer att behöva öppna plånboken oftare än vid privatleasing.

Så, för att sammanfatta, enligt Pontus Lamberg är det viktigt att varje bilspekulant ser över sin livssituation noggrant innan ett beslut tas huruvida du ska leasa eller köpa bil.

– Det går inte säga något generellt kring vad som är bättre för individuella personer, men vi ser ett mönster där högre andel yngre personer väljer att leasa en bil istället för att köpa. Det kan ha att göra med hur deras övriga konsumtionsmönster ser ut, med många andra prenumerationstjänster. Och så slipper de lägga in kontantinsatsen vilket kan vara svårt vid det första bilköpet.

I dessa tider med snabba förändringar i omvärlden ser vi en markant ökning av andelen kunder som vill beställa sin privatleasing bil online. I de digitala kanaler vi har för Volkswagengruppen erbjuds beställningen samt även hemleverans i vissa regioner.

Wayke tipsar!

Läs vår artikel för mer information och tips om att köpa bil privat. Vi ger dig all information om hur du bäst undviker bedragare och hur du på bästa sätt lyckas med din försäljning.

Lycka till med bilköpet!

Wayke
Wayke
Uppdaterad fredag 19 mars 2021
Publicerad måndag 1 juni 2020

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil