Funderar du på att köpa bil till företaget? Att investera i en ny bil innebär en hög kostnad och därför är det viktigt att du gör din hemläxa och är väl förberedd innan du genomför ett köp. I denna artikel hjälper vi dig hålla koll på vad du bör tänka på innan du investerar dina tusenlappar i en bil till företaget.
Är det bäst att äga privatbil eller köpa bil till företaget?
Det första du ska göra är att förstå din verksamhet och fråga dig själv: kör jag eller mina anställda många mil i tjänsten? Om svaret är nej är det smartast att äga bilen privat och ta/betala ut milersättning för de mil du eller dina anställda kör under arbetstid.
Hur fungerar milersättning?
Om du eller dina anställda kör egen bil i tjänsten är det viktigt att det finns ett avtal som tydligt säger vilken ersättning den anställde ska ha för kostnader som uppkommer för resor med egen bil. Oftast är milersättningar reglerade i ett resereglemente på företaget. Om inget sådant finns är det viktigt att du som arbetsgivare kommer överens med dina anställda hur mycket ersättning som ska betalas ut per mil.
Som arbetsgivare kan du ersätta dina anställda med 18,50 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta ska täcka för bensin och andra kostnader som slitage. Om arbetsgivaren betalar ut en högre milersättning än 18,50 så ska den anställda betala inkomstskatt för den överskjutande delen. En fördel med privat bil i tjänst är att det inte förkommer någon förmånsbeskattning.
Om dina anställda använder en förmånsbil för tjänsteresor och stått för bensinkostnader själva, kan du som arbetsgivare ge skattefri bilersättning med 6,50 kronor per mil för diesel och 9,50 kronor per mil för annat drivmedel.
Vad är skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil?
Har du kommit fram till att du eller dina anställda kör många mil under arbetstid? Då är det smartaste valet att investera i en företagsbil. Så vad är skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil?
Tjänstebil
En tjänstebil används enbart vid resor under tjänsten. Det är viktigt att dokumentera dina resor noggrant för att slippa förmånsbeskattning. En tjänstebil kan även användas privat men enbart vid högst 10 tillfällen per år och med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. Om du inte överskrider detta uppstår ingen förmånsbeskattning.
Förmånsbil
Om du och dina anställda vill ha möjligheten att använda bilen utanför arbetstid kallas det förmånsbil. Arbetsgivaren står för kostnaderna medan den anställde betalar förmånsskatt som om det vore ett tillägg på lönen.
En korrekt ifylld körjournal underlättar arbetet för Skatteverket.
Du och dina anställda ska alltid fylla i en körjournal som visar hur bilen har använts. En körjournal kan föras i pappersform eller digitalt. Det är förarens skyldighet att fylla i körjournalen rätt. Det är viktigt att anteckna alla resor med bilen för att få ett bra underlag som visar hur mycket företagsbilen används i tjänsten och privat. I körjournalen ska följande information vara med:
- Datum
- Mätarställning (start och ankomst)
- Reslängd
- Resans start och slut
- Vilken kund du besöker
- Syftet med resan
Ska du köpa eller leasa företagsbil?
Att köpa en tjänstebil ger dig friheten att kunna sälja och göra ändringar när helst du vill. Du kan själv även välja om du vill ha bilen hel- eller halvförsäkrad. Du skriver inte på några avtal som binder dig under en längre period men nackdelen är att momsen normalt inte är avdragsgill.
Den vanligaste formen är att företag leasar tjänstebilar för att halva momsen och hela kostnaden för leasinghyran är avdragsgill. Det som kan vara negativt är bindningstiden. När du leasar en tjänstebil binder du ofta upp dig på mer än 24 månader och det kan vara dyrt att avbryta leasingkontraktet.
Vad är skillnaden mellan operationell leasing och finansiell leasing?
Det finns två olika termer som du behöver hålla koll på om du väljer att leasa en företagsbil:
Finansiell leasing:
- Du, ditt företag, är ytterst ansvarig för bilen och får den ekonomiska förmånen
- Du, ditt företag, bär den ekonomiska risken
- Leasingkostnaden ses som ett lån med bilen som restvärde
Den här leasingtypen innebär att du tar ett lån med bilen som säkerhet. När leasingavtalet har löpt ut kan du eller någon annan köpa bilen. Om bilens andrahandsvärde vid slutet av leasingperioden är lägre än restvärdet måste du betala mellanskillnaden. Men om din leasingbil överstiger restvärdet så går du i vinst.
Operationell leasing:
- Bilhandlaren är ytterst ansvarig för bilen och får den ekonomiska förmånen
- Bilhandlaren bär den ekonomiska risken
- Undersök om det är några avgifter för administrationen
Denna form av leasing liknar mer en vanlig biluthyrning. När leasingavtalet löper ut lämnar du tillbaka bilen som en vanlig hyrbil och om bilen har mer slitage än vanligt kan du få betala extra.