Köpa andrabil: Detta ska du tänka på

Köpa andrabil: Detta ska du tänka på

Köpa bil
Lästid 3 min
Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport
Publicerad lördag 14 oktober 2017
Köpa andrabil: Detta ska du tänka på

Är det dags att köpa en andrabil till familjen? Då finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

Ska komplettera förstabilen

Själva idén med en andrabil är att den gärna får vara "tvärt emot" familjens förstabil. Om ena bilen är en stor och bekväm suv, som passar bra på långresa, kan andrabilen vara liten och smidig.

smabilar 4

Gärna billig – men inte dålig

Många väljer en småbil som andrabil, men alla småbilar är inte lika bra. När biltillverkarna utvecklar en liten bil är det lätt att kompromissa på viktiga punkter bara för att bilen ska bli billig att köpa.

Den viktigaste punkten är säkerheten. För många år sedan var krocksäkerheten riktigt usel i många småbilar. Även om vissa modeller förstås är sämre än andra har nivån höjts de senaste åren. En del småbilar finns också med så kallad autobroms – ett system som kan varna och bromsa om du är på väg att krocka med en bil eller fotgängare. Det är bevisat effektivt, särskilt när du kör i stadstrafik, och kan rädda dig från såväl retsamma småskador som allvarliga olyckor.

Provkör gärna bilen både i stadstrafik och på motorväg. Nyare småbilar kan vara riktigt trivsamma att köra även i hög hastighet, medan andra är bullriga och vingliga.

Tänk på: Kolla på euroncap.com hur bra krocksäkerhetsbetyg bilen har. Fem stjärnor är toppbetyg och det bör alla moderna bilar klara. Om bilen har ett autobromssystem – fråga säljaren hur det fungerar. Vissa system funkar till exempel bara i högre fart och gör ingen nytta vid stadskörning.

smabilar 2

Tänk längre än inköpspriset

Andrabilen får gärna vara billig men inköpspriset är bara en liten del i hur dyr bilen blir att äga. Förbrukning, skatt och andrahandsvärde är minst lika viktigt. Det kan alltså vara läge att titta lite längre än bara vad som står på prislappen.

En rabatt på 10.000 kronor kan låta lockande, men om billånet har hög ränta och själva bilen har dåligt andrahandsvärde kan det faktiskt vara billigare att välja en bil med högre inköpspris.

Tänk på: Gör en bilkalkyl där du försöker ta reda på lånekostnaden, fordonsskatten, andrahandsvärdet när du säljer bilen och kostnaderna för försäkring, bränsle, service och reparationer.

Privatleasa en andrabil

Det kan vara en smart lösning att inte köpa andrabilen utan privatleasa den. Privatleasing har snabbt blivit populärt. Då slipper du betala kontantinsats och får en fast månadskostnad att betala varje månad.

Tänk på: Det gäller att kolla upp vad som ingår i avgiften, hur många mil du får köra med bilen och i vilket skick den förväntas vara när du lämnar tillbaka bilen. Om den har skador kan du tvingas betala för att reparera dem. Tänk också på att du förbinder dig att betala för bilen i ett visst antal månader – om du får ändrade förhållanden eller vill göra dig av med bilen är det inte lika lätt som när du äger bilen själv.

Läs mer om privatleasing här.

smabilar 1

Elbil som andrabil

En elbil kan fungera utmärkt som andrabil och då har du chansen att kapa driftkostnaden rejält. En andrabil rullar oftast inga längre sträckor och har du möjlighet att ladda bilen hemma under natten börjar du varje dag med en "fulltankad" bil, till en bråkdel av kostnaden av att tanka bensin.

Eftersom en andrabil också har till uppgift att spara tid i vardagen kan det vara skönt att slippa åka och tanka.

Förutom ekonomin är fördelen med elbilar förstås att de har noll lokala utsläpp där de körs. Den svenska energimixen gör att elbilarna är ett bättre miljöval än en bil med förbränningsmotor. Elbilar är också tysta och bekväma att köra, särskilt i stadstrafik.

Räckvidden, då? Elbilar med de minsta batterierna brukar som minst ta sig tio mil på en laddning. Mer än så brukar en andrabil sällan köras. Nyare elbilar med större batterier kan köras mycket längre och behöver då inte laddas varje natt.

Tänk på: Om du inte kan ladda elbilen hemma eller på jobbet finns det möjlighet att göra det på publika laddstationer, men det kan kosta pengar och det kan ta lite tid beroende på hur mycket ström bilen kan ta emot.

Smarta lösningar

En liten bil behöver inte vara liten på insidan. Vissa småbilar är fantastiskt utrymmeseffektiva och har också smarta lösningar för att få plats med vardagen. Det kan till exempel handla om smarta lastgolv i bagageutrymmet, bärkassekrokar eller prylfack. Då kan bilen kännas mycket rymligare än den ser ut.

Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport
Uppdaterad onsdag 22 november 2023
Publicerad lördag 14 oktober 2017

Relaterade fordon

Laddar...

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil