Köpa bil av en bilhandlare - allt du behöver veta

Köpa bil av en bilhandlare - allt du behöver veta

Köpa bil
Lästid 4 min
Wayke
Wayke
Publicerad tisdag 15 augusti 2023
Köpa bil av en bilhandlare - allt du behöver veta

Hör du till gruppen bilspekulanter som gärna köper dig lite extra trygghet när du genomför ett bilköp? Då köper du förmodligen bilen av en bilhandlare när det är dags att byta ut din fyrhjuliga vän mot en ny och pigg modell.

Köpa bil av en bilhandlare - checklista:

  • Du har reklamationsrätt i 3 år.
  • Du kan begära en varudeklaration som innehåller information om bilens skick.
  • Du har ingen undersökningsplikt. Du kan lita på vad som står i varudeklarationen och köpeavtalet.
  • Du är skyddad av konsumentköplagen.
  • Du har alltid rätt att avbeställa en bil innan den har levererats till dig.
  • Ta reda på så mycket som möjligt om marknaden innan du tar kontakt med en bilhandlare.
  • Du kan lämna din gamla bil som en del av betalningen.
  • Kom ihåg att anteckna vad säljaren lovar och se till att det ni kom överens om finns i köpekontraktet.

Detta är bra att veta innan du köper bil från en bilhandlare

Det kostar lite mer att köpa begagnad bil av en bilhandlare än av en privatperson, men du får tillbaka det i form av en rad fördelar:

Rätt till ersättning

Om bilhandlaren är anslutna till MRF, Motorbranschens Riksförbund betyder det bland annat att de följer utslagen hos Allmänna Reklamationsnämnden. Om det uppstår en tvist efter köpet går MRF in och garanterar att köparen ska få den ersättning som ARN rekommenderar. Något du bara kan drömma om ifall du köper från en privatperson.

Du får vad du har blivit lovad

Auktoriserade bilhandlare förbinder sig dessutom till att upprätta korrekta köpeskontrakt och varudeklarationen. Det betyder att du inte har någon undersökningsplikt, eftersom bilen ska vara i så gott skick som bilhandlaren hävdar. Men det skadar förstås aldrig att kasta ett extra getöga på bilen iallafall.

Du har dessutom alltid reklamationsrätt i tre år efter köpet. Den gäller ifall du upptäcker fel på bilen som inte var antecknade i varudeklarationen, och reklamationsrätten gäller även om bilhandlaren skrivit att bilen inte säljs med några garantier. Bilfirman är då skyldig att åtgärda felen, eller så kan du häva köpet.

Men se upp!

Reklamationsrätten gäller endast “fel du hade kunnat förvänta dig” utifrån bilens pris och skick. Så om du köper en bil för 20 000 kronor och inte 200 000 så bör du förvänta dig att bilens skick inte är det bästa.

Undersök marknaden för att hitta rätt bil innan du besöker bilhandlaren

Du kanske redan vet exakt vilken bil du vill ha, men det skadar aldrig att göra sin hemläxa. Här är några tips kring vad du bör göra innan du besöker bilhandlaren.

Utgå från din vardagliga situation för att kunna köpa rätt bil

Om du inte redan vet vilken bil eller märke du vill ha, gör din research. Kolla upp för- och nackdelar med olika modeller och utgå alltid från din vardagliga situation. Ställ dig själv frågor som: vad behöver jag bilen till? hur bränslesnål är bilen? Vilket utrymme har den? Långkörning eller bara för att hämta barnen på förskolan? Är det familjens förstabil eller andrabil?

Byt in din gamla bil

Har du redan en bil som du vill byta in? Gör det hos en bilhandlare där märket säljs för att få det bästa priset. Eller testa Waykes tjänst Sälj till handlare där auktoriserade handlare får buda på din bil.
En blå retro bil står parkerad på gatan

Alla ovanstående detaljer kommer att hjälpa bilhandlaren att guida dig rätt bland företagets modeller.

Viktigt att tänka på före och efter bilköpet

Har du hittat drömbilen, och är redo att slå till? Härligt. Här är några saker att tänka på när du sitter mitt emot säljaren.

Vilka garantier följer bilen när du köper den via en bilhandlare?

Garantier kan se olika ut och det är upp till företagen själva att lämna en garanti på en bil eller inte. Därför är det viktigt att fråga bilhandlaren vilka garantier som gäller och att du tar reda på vilka speciella krav som ställs på dig som bilägare. Garantin kan ge dig bättre skydd än lagen, men aldrig sämre.

Skriv ner allt som säljaren lovar

Har bilen vissa funktioner som du gärna vill ha ska de stå med i köpekontraktet. Allt som ni har kommit överens om ska finnas med där. Vinterdäck? Motorvärmare? Dragpaket? Eventuella garantier? Och om du inte får bilen direkt kontraktet är påskrivet bör ni komma överens om en tidpunkt för leverans. Om informationen bara finns muntligt kan det vara svårt att bevisa att du har blivit lovad de funktionerna vid en tvist.

Ta ett kvitto på att du har betalat handpenningen

Detta är särskilt viktigt om du inte får köra iväg med din nya bil direkt. I köpeavtalet ska ni också ha kommit överens om hur pengarna hanteras ifall du nyttjar din ångerrätt.

Du har rätt att avbeställa bilen innan den har levererats

Innan bilen har levererats så kan du avbeställa den. Men det kan innebära att du måste täcka upp eventuella kostnader som bilhandlaren haft i samband med beställningen, oavsett om bilen är ny eller begagnad.

Nu har du förhoppningsvis lite mer kött på benen när det gäller att köpa bil från en bilhandlare. Har du inte tillräckligt med kapital för att köpa en bil på egen hand? Då återstår enbart alternativet att köpa bil med lån. Ska du köpa en bensin eller dieselbil? Vilka för- och nackdelar finns det att köpa bil privat? Ta kontakt med Wayke så svarar vi på alla dina frågor.

Lycka till!

Wayke
Wayke
Uppdaterad måndag 25 september 2023
Publicerad tisdag 15 augusti 2023

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil