Vilka tilläggsförsäkringar är värda att ha?
Att bara välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring kan vara svårt nog. Men sedan finns dessutom en mängd tilläggsförsäkringar att välja på.
De kostar ofta inte så mycket var och en, men många bäckar små – och plötsligt står du där med en betydligt högre försäkringskostnad än vad du behöver.
Här reder vi ut vilka tilläggsförsäkringar som är värda att ha.
Hyrbil
Om något händer kan det vara bekvämt att få tillgång till en hyrbil. Och om du bor på landsbygden, jobbar långt bort eller verkligen behöver bilen antingen privat eller på jobbet är det förstås inget snack om att en hyrbil kan förenkla vardagen.
Men det är inte alltid så bra som det låter.
- Till att börja med kan du behöva åka en bit för att hitta en hyrbil med kort varsel. Försäkringsbolagen hjälper ofta till med detta, men det är inte säkert att hyrbilen finns på din närmaste mack.
- Försäkringen täcker oftast en hyrbil i samma storleksklass som den bil du äger.
- Det är bara själva hyran som ersätts – inte bränslet.
- Vissa försäkringsbolag ersätter dessutom bara 75 procent av hyrbilskostnaden.
- Du får vara beredd på att återlämningen kan ta lite tid: du måste tanka hyrbilen och den ska besiktigas för skador.
- Vissa bolag ersätter bara hyrbil i några få dagar.
- Dessutom får du betala extra om du vill ha en särskild självriskreducering när du hämtar ut hyrbilen. Då sänks självrisken om något skulle hända med hyrbilen.
Sammanfattning: Om du verkligen behöver bil för att kunna ta dig hem eller till jobbet, och sparar väldigt mycket tid på det, kan det vara smart att ha en extra hyrbilsförsäkring. Om det inte är nödvändigt eller om det är mer av en bekvämlighetsgrej rekommenderar vi att skippa hyrbilsförsäkringen.
Drulleförsäkring
Ibland finns särskilda otursförsäkringar som kan gälla för skador i kupén (till exempel om barnen spiller glass) eller om du slarvat bort bilnyckeln. Den kan faktiskt vara riktigt dyr att ersätta, så drulleförsäkringen kan löna sig.
Men kolla gärna först om du inte redan har en drulleförsäkring eller allriskförsäkring på hemförsäkringen.
Sammanfattning: Drulleförsäkringen kan vara smart för dig som vet med dig att du till exempel kan slarva bort en bilnyckel eller om du har barn. Men kolla upp att du inte blir dubbelförsäkrad!
Lägre självrisk
Ibland finns det en särskild tilläggsförsäkring för att sänka självrisken om något händer. Det gäller oftast för skadegörelse, parkeringsskada eller viltolycka.
Sammanfattning: Här är det svårt att ge något generellt råd – det beror på hur du är som person. Föredrar du en låg månadskostnad och kan stå ut med en hög självrisk om något händer väljer du en högre självrisk. Om du vill komma undan lite billigare om något händer väljer du en lägre självrisk, men då får du också stå ut med en lite högre månadskostnad.
Assistans
En assistansförsäkring är guld värd om du tankat fel, fått punktering, tappat bort nyckeln eller råkat ut för ett allvarligt fel på bilen. Du får hjälp på platsen av bärgare och vid behov körs bilen iväg till en verkstad. Då får du transport hem och hotellrum om det behövs.
Det som är bra att tänka på här är att nästan alla nya bilar har assistansförsäkring när de är nya. Efter tre år brukar den ta slut, men ibland förlängs den när du servar bilen på en auktoriserad verkstad. Om du redan har en assistansförsäkring genom biltillverkaren behöver du förstås inte en till (om du inte är missnöjd med villkoren).
Sammanfattning: Om du inte redan har en assistansförsäkring är det smart att teckna en. Särskilt om du har en lite äldre bil där risken för fel är högre.
Foto: Bigstockphoto
Krock med djur
Det finns ibland en särskild tilläggsförsäkring för krock med djur, som sänker självrisken om det händer.
Sammanfattning:Kan vara en bra idé om du ofta kör på vägsträckor där det förekommer viltolyckor, och då ofta på morgonen eller kvällen, när den typen av olyckor är som vanligast.
Parkeringsskada
Ersätter självrisken om du råkar ut för en parkeringsskada av en annan bil.
Sammanfattning: Om du ofta parkerar bilen på allmänna parkeringsplatser eller fickparkerar är det ingen dum idé att teckna en parkeringsförsäkring. Men självrisken brukar annars inte vara så hög för den typen av skador.
Tänk efter själv!
Om du är osäker på om tilläggsförsäkringen kommer löna sig kan du göra ett enkelt räkneexperiment. Ta reda på vad tilläggsförsäkringen kostar per år och vad självrisken annars hade hamnat på om du skippar den.
Sedan räknar du ut hur många gånger du måste använda den för att den ska löna sig. Tänk också på att en tilläggsförsäkring kan vara värdefull även om den inte lönar sig rent ekonomiskt, eftersom du betalar för en trygghet.
Till exempel: Är det rimligt att anta att jag krockar med en älg en gång vartannat år, om jag aldrig kör på vägar som är drabbade av viltolyckor?