Däckslitage – så mäter du och dessa regler gäller

Däckslitage – så mäter du och dessa regler gäller

Äga bil
Lästid 5 min
Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport
Publicerad lördag 14 oktober 2017
Däckslitage – så mäter du och dessa regler gäller

När däck slits försämras deras egenskaper, ibland på ett dramatiskt sätt. Det finns också lagkrav på hur slitna däcken får innan de måste bytas ut. Här reder vi ut begreppen och visar hur du själv, på ett enkelt sätt, mäter däckslitaget.

Det är egentligen enkelt att se till att dina däck håller rätt djup. Mät själv hemma med en tumstock, linjal, ett skjutmått eller en femkrona!
1,6 millimeter gäller för sommardäck, för vinterdäck är det 3 millimeter.

Slitage 15
Men en gammal femkrona kan man snabbt få en uppfattning om hur stort mönsterdjupet är. Vänd upp och ner på femkronan och stoppa ner den i däckmönstret. Man bör ha minst tre millimeter kvar av mönsterdjupet. Sex millimeter mönsterdjup ger en god säkerhetsmarginal. Nya däck brukar ha ett mönsterdjup på åtta–nio millimeter.

Som bilägare räcker det inte att tanka och betala räkningar. Vissa grejer på bilen måste man ha koll på, som exempelvis däckslitaget. I värsta fall kan slitaget vara så stort att bilen blir trafikfarlig – eller till och med olaglig.

Mest lurigt med däckslitaget är att på torra vägar märker man inget. Men om spårdjupet är farligt lågt kan det räcka med ett häftigt regn, eller slöslask på vintern, för att bilen ska tappa greppet. När en bil vattenplanar – eller ”slaskplanar” på vintern – har däcken ingen kontakt med underlaget. En farlig situation som man verkligen vill undvika.
Men låt oss först titta på vad lagboken säger om däckslitage. Ertappas man av polisen med för slitna däck kostar det 1.200 kronor i böter.

Slitage vinterdäck öppningsbild
Alla dessa verktyg kan mäta mösterdjupet. En digital proffsmätare är förstås bra att ha. Den är ganska kort och går att få plats med i hjulhuset, till skillnad mot en tumstock eller skjutmått som nästan alltid blir för långa.

För sommardäck är minsta tillåtna spårdjupet 1,6 millimeter. Med tanke på risken för vattenplaning bör man dock byta ut däcken långt tidigare än så. De flesta brukar rekommendera byte av sommardäck senast vid tre millimeter spårdjup.
Fast då ska man veta att tester visat att ett nytt sommardäck som vattenplanar vid 85 km/h genom åtta millimeter vattendjup kan vattenplana redan vid 55 km/h om däcket ligger strax över den lagliga slitagegränsen.

Minsta tillåtna slitaget på vinterdäck är tre millimeter. Men redan vid fem millimeters spårdjup är förmågan att stå emot slaskplaning märkbart försämrad. Därför rekommenderas däckbyte senast vid fyra millimeters däckslitage på vinterdäck.

dubb utslitet detalj 1600
Dubbdäck med nedslitna dubbar är ganska meningslöst, eller hur? Ser dina vinterdäck ut så här finns det inte mycket grepp kvar på is, även om spårdjupet är godkänt. Genom att köra mjukt och rotera hjulen fram/bak sänker man dubbslitaget.

När våren kommer finns det en del som väntar med att lägga på sina sommardäck och istället ska ”köra slut” på de dubbfria vinterdäcken – vilket inte alls är bra. Europeiska friktionsdäck har hyggligt bra bromssträcka på våt asfalt men de nordiska friktionsdäcken har mycket längre bromssträcka på vått jämfört med bra sommardäck. Slitna, nordiska friktionsdäck är ännu sämre på vått och då kan det handla om 50–100 procent längre bromssträcka, jämfört med de sommardäck som står hemma i garaget.
Tyvärr har vi ingen ”sommardäckslag” ännu som kan förbjuda farliga dubbfria däck på sommaren, men det borde vi ha. Enda fördelen med vattenplaning är att den är en mycket påtaglig varning om att däcken försämrats. Men när man försöker bromsa på våta sommarvägar med nordiska friktionsdäck får man ingen varning förrän det är för sent och bilen helt enkelt inte går att få stopp på.

Slitage vinterdäck snöflinga
Bakhjulsdrivna bilar sliter alltså bakdäck snabbast. Och framhjulsdrivna bilar har både mest tyngd och drivning fram, de sliter helt klart framhjulen snabbast. Även dubbarna slits, om man har dubbdäck. För att kompensera det ojämna slitaget bör man rotera hjulen. Oftast är ju fram- och bakhjul av samma dimension och då kan man omväxlande ha dessa fram eller bak. De flesta däck är idag rotationsbundna, vilket innebär att de ska snurra i en viss riktning – vilket brukar vara markerat med en pil på däcksidan. Däckmönstret brukar även ha ett ”pilmönster” där alltså spetsen ska peka i rotationsriktningen.

Däckslitaget och spårdjupet går att mäta med olika mätverktyg. De proffsiga mätverktygen kostar från 400 kronor och är verkligen bra, men kanske inte något som alla bilägare är beredda att lägga ut. Då kan det räcka med en tumstock, linjal eller ännu hellre ett skjutmått.

Ett enkelt ”mätverktyg” som de flesta förmodligen sparat på, eftersom det fortfarande passar till många kundvagnar, är en gammal femkrona. Tittar på femkronan bildar den övre, horisontella linjen på siffran två streck. Strecket närmast ytterdiametern ligger tre millimeter från kanten, det andra strecket sex millimeter. Genom att sticka ner femkronan upp och ner i däckspåret får man ett ungefärligt mått på slitaget.
Bra däck är en investering i säkerhet, det brukar vi tjata om. När man köper en begagnad bil är det viktigt att kontrollera mönsterdjupet på däcken. Slitna däck innebär att du måste lägga på några tusenlappar innan bilen är säker igen.

Gränsen 1,6 millimeter är etablerad sedan länge i många länder och om det är någon som undrar så sträcker den sig ända tillbaka till tiden med mått i enheten tum. 1/16-dels tum är 1,5875 millimeter. Ett annat område där tum envist lever kvar på däck är diametern på fälgen, trots att alla andra dimensionsmått anges i millimeter och procent.
Varför slits däcken? Även om dagens gummiblandningar är väldigt slitstarka finns det naturligtvis ett naturligt slitage. De som gillar ”aktiv körstil” kan dock se sina däck slitas upp betydligt snabbare än de som kör lugnt och bromsar in försiktigt.
En annan orsak till onormalt snabbt däckslitage är lågt däcktryck. De som ständigt kör med väsentligt för lågt däcktryck kan halvera livslängden på däcken. En av de absolut enklaste sätten att förbättra sina driftkostnader är att köra mjukt (eko-körning) och regelbundet kontrollera däcktrycket.

slitage ribba
Sommardäck har en upphöjd "ribba" (TWI, Tire Wear Indicator) som går på tvärsen över däckmönstret och den markerar djupet 1,6 millimeter. Det är gränsen för däckbyte för sommardäck. Om farbror polisen har synpunkter på dina slitna däck så kan det var bra att veta – innan bötesblocket kommer fram – att det är 75 procent av slitbanan som ska ha minst 1,6 millimeter spårdjup. Något snedslitna däck är alltså tillåtet. Allt för slitna däck leder för övrigt till böter på 1.200 kronor.

Däck slits ojämnt, beroende på belastning. En framhjulsdriven bil, med en stor del av tyngden på framhjulen, sliter sina främre däck snabbare än de som sitter bak. För att få ett jämnt slitage bör man därför skifta position mellan fram- och bakdäck, förslagsvis när det är dags att skifta hjul på hösten och våren.

däcktryck storbild mätare
En digital däcktrycksmätare kostar runt två hundralappar och det kan vara en av de bästa investeringar du gjort. Ta för vana att kontrollera däcktrycket när bilen stått still några timmar (minst). Då mäter du ett så kallat ”kallt” däcktryck, det som står angivet i handboken. När bilen rullat några kilometer stiger temperaturen och trycket, då vet du inte längre vilket tryck det egentligen är i däcken. En sänkning med 0,5 bar under rekommenderat tryck ger 3–4 procent ökad bränsleförbrukning. 1,0 bar under rätt däcktryck innebär en fördubbling, alltså 6–8 procent ökad förbrukning. För lågt däcktryck är inte ovanligt och många kör helt ovetandes med alldeles för lågt tryck, vilket ökar driftkostnaderna med ökat däckslitage och högre bränsleförbrukning. För lågt däcktryck kan i värsta fall halvera livslängden på däcken.

Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport
Uppdaterad onsdag 22 november 2023
Publicerad lördag 14 oktober 2017

Relaterade fordon

Laddar...

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil