Provkörning av Ford Kuga Phev
Det känns som att Ford med namnet Kuga har försökt sig på en ordlek. Det fanns en Ford Cougar på sent 90-tal (USA-marknaden) som hade ett mindre syskon vid namn Ford Puma (Europa-marknaden). Puma och Cougar är väldigt snarlika till utseendet och deras namn är båda varianter på samma kattdjur. Ford gillar uppenbarligen kattdjuret eftersom de har återupplivat Puma till en kompaktsuv. Så Kuga (säg det på engelska så förstår du) har återigen fått ett syskon. Fast med Kardashian-stavning.
Teknik
Ford har gjort en Toyota och tagit en 2,5-liters fyra med Atkinsoncykeln och kopplat den till en CVT-låda och en elmotor på framaxeln. James Atkinson var en brittisk ingenjör som 1882 uppfann en motor med bättre effektivitet än den konventionella Ottomotorn. I en konventionell Ottomotor rör sig kolven i fyra steg för att förbränna bränslet och driva vevaxeln: Insugningssteget, kompressionssteget, expansionssteget och utsugssteget. Denna termodynamiska cykel har samma kompressions- och expansionsratio i varje cylinder vilket ger en adekvat effekt i förhållande till cylinderstorlek men det är inte det mest bränsleeffektiva sättet att generera effekt.
Atkinson upptäkte att genom att förlänga kompressionssteget gick det att få en mer effektiv förbränning och därmed lägre förbrukning. Så istället för en surrig enliters trecylindrig motor har Kuga en ganska rejäl spis, fast med relativt låg effekt. Kopplat till ett 14,4 kWh-batteri får den både en bra räckvidd på el (63 km) och en låg bensinförbrukning (5,4 l/100 km) på bensin.
Komfort
Kuga är ganska stram i sitt utförande. Fjädringen är onödigt struttig för en så osportig bil. Den hoppar och skuttar över ojämnheter som en olastad pickis. Även om framsätena har en kort dyna är de sköna och har goda inställningsmöjligheter (om än inte utdragbart lårstöd). Baksätet lider även det av en något kort dyna för längre passagerare och batteriet under golvet ger ett högt golv. Stolsvärme både fram och bak (kostar extra) med rejäl effekt.
Förarmiljö
Trots en relativt ny bil är detta en förarmiljö av äldre snitt. Och det är inget dåligt. Knapparna är fysiska och lättåtkomliga, stuvfacken är rejäla och många. Förarinstrumenteringen är digital och tyvärr något rörig.
Köregenskaper
De är ganska så träiga jämfört med föregångaren som var en snabbfotad och lekfull kamrat. Här är det mer fokus på lättkördhet. Drivlinan arbetar mjukt och tyst och trots CVT-lådan slipper du höra knorret från motorrummet när du gasar på och varvtalet ökar.
Infotainment
Den lilla infotainmentskärmen har Fords gamla Sync 3 som har ett gränssnitt som känns gammaldags. Menyerna är lätta att navigera men den lilla skärmen gör att det blir ganska pilligt samtidigt som den är långt bort. Du gör bäst i att låta passageraren peta på den eller se till att stå parkerad.
Bagageutrymme
Kuga är en riktig storlastare med hela 581 liters bagageutrymme med alla säten på sin plats. Fäll dem och du får tillgång till 1 581 liter. Baksätet är både skjutbart och har ställbart ryggstöd vilket ger ökad flexibilitet. Dragvikten är 1 200 kilo.
Säkerhet
Fem stjärnor i Euro NCAP med höga poäng för vuxen- och barnsäkerhet samt oskyddade trafikanter.
Utrustningsnivåer
Det finns tre stycken: Titanium, ST-Line X och Vignale där priserna för Titanium börjar på 469 900 kronor. Vignale är ”lyx”-versionen där läderklädsel är standard men trådlös laddplatta kostar extra tillsammans med de flesta förarassistanssystem och aktiva led-strålkastare …
Waykes omdöme
Ford Kuga är ditt rymliga och prisvärda alternativ. Den billigaste laddhybriden i klassen kostar som en MG EHS. Varumärkesmässigt borde Ford ha en klar fördel.
Fakta
- Motor: 2,5-liters radfyra
- Effekt 152 hk
- Batteri: 14,4 kWh brutto
- Elmotor: 80 kW
- Systemeffekt: 225 hk
- Vridmoment I.u. Nm
- Drivning: Framhjulsdrift
- Räckvidd: 63 km (enligt Transportstyrelsen)
- 0–100 km/h: 9,2 sek
- Toppfart: 200 km/h
- Förbrukning: 5,4 kWh/100 km (enligt Transportstyrelsen) eller 1,0 l/100 km viktad.
- Grundpris: 469 900 kronor
- Rival: MG EHS