Privatleasing - allt du behöver veta

Privatleasing - allt du behöver veta

Köpa bil
Lästid 5 min
Wayke
Wayke
Publicerad onsdag 7 juni 2023
Privatleasing - allt du behöver veta

Privatleasing har snabbt blivit populärt bland svenska bilköpare. Anledningen till detta är de många fördelar som tillkommer till skillnad mot ett bil- eller banklån. Privatleasing innebär i princip att du långtidshyr en bil under en längre period. Hur fungerar det och vad ska du tänka på? Wayke reder ut allt du behöver veta angående privatleasing.

Hur fungerar privatleasing?

Låt oss börja med att reda ut begreppet privatleasing och vad det innebär. Privatleasing av bil är en slags långtidshyra som löper under en viss tid och bilen lämnas tillbaka när kontraktet har löpt ut. Privatleasing av bil är ett avtal mellan tre parter: kunden, leasegivaren och bilhandlaren. Du äger inte bilen utan det gör bilhandlaren eller leasegivaren du behöver inte lägga någon kontantinsats.

Vad kostar det att leasa en bil privat?

Du betalar en månadskostnad under tiden du hyr och kostnaden varierar beroende på bilens pris, restvärdet, leasingtiden och om räntan är fast eller rörlig. Viktigt att veta är ju fler mil du väntas köra desto högre kommer månadskostnaden att bli. I avtalet står ofta att föraren får köra till exempel 1.000 eller 1.500 mil om året. Så kallade "övermil" får du betala extra för eftersom en bil som gått längre är värd mindre. Ibland förekommer även en startavgift men det varierar från bilhandlare till bilhandlare.

Vad är "onormalt slitage"?

För att handlaren ska kunna garantera bilens värde gäller det att den är i bra skick. Det är ditt ansvar. Vad som klassas som "onormalt slitage" är upp till handlaren och det gäller att kolla upp det noggrant innan du slår till och kör iväg med bilen. Annars kan du tvingas betala ersättning när du lämnar tillbaka bilen. Revor i klädseln, djupa repor i lacken och glasskador som är större än 5 mm kan klassas som onormalt slitage.

Kom ihåg att mycket kan hända på några år. Privatleasing är mindre flexibelt än ett billån eftersom det har en bindningstid, oftast på två eller tre år. Om du måste bryta det i förväg, till exempel på grund av sjukskrivning eller ändrade förhållanden, kan du tvingas betala en mycket hög straffavgift. Det andra alternativet är att överlåta avtalet på någon annan vilket ur ett ekonomiskt perspektiv är billigare, men det är inte alltid så lätt.

En fördel med privatleasing är att du kan strunta i andrahandsvärdet som är den allra största pengatjuven för en ny bil. Det är en kostnad som inte märks förrän du säljer bilen. Privatleasar du bilen behöver du inte bry dig om andrahandsvärdet eftersom bilhandlaren oftast garanterar bilens värde. Dock, kolla upp att det faktiskt är så i ditt avtal!

Att tänka på vid privatleasing

  • Var noga med att läsa igenom avtalet. Varje fråga som kan tänkas uppstå måste vara besvarad i avtalet. Viktigt att du går med och förstår till fullo alla skyldigheter du tar på dig.
  • Skriv inte på direkt efter att du har gått igenom avtalet. Tänk igenom en till två gånger till alla för- och nackdelar med upplägget. Sov på saken innan du skriver på.
  • Kalkylera noggrant och se om det verkligen är mer lönsamt i längden för dig att privatleasa än att köpa bil.
  • Se till att ta kontakt med många bilhandlare och se vilken som ger dig den bästa dealen. Hos vissa bilhandlare ingår service med fri lånebil, vinterhjul, vägassistans, däckhotell, däckbyte och en körsträcka på 1.500 mil om året, med ett avtal som löper på två år. Hos en annan bilhandlare ingår varken vinterhjul eller service och körsträckan per år är bara 1.000 mil – samtidigt som leasingavtalet kan löpa på tre år.
  • Se till att ha ordentliga garantier och försäkringar för bilen under hela leasingperioden.
  • Kontakta din bilhandlare senast ett halvår innan din leasingtid är över och bestäm tid för återlämnande och test av bilen. Om bilen har skador ska du se till att det åtgärdas innan du lämnar tillbaka den.

man-holding-the-steer-wheel

Vad är skillnaden mellan privatleasing och prenumeration?

När du tar kontakt med en bilhandlare kan du välja antingen "vanlig privatleasing" eller prenumeration. Skillnaden är att service och försäkring ofta ingår i prenumerationen, som då har en högre månadsavgift. Prenumerationen är alltså som en "all inclusive-variant" av privatleasing.

Den "lyxigare" varianten av privatleasing brukar alltså ha en högre månadsavgift, men då är det framför allt två punkter som brukar ingå utöver vanlig privatleasing. Det är försäkring och service.

Så fungerar försäkring när du privatleasar

Hur fungerar försäkringen när man privatleasar en bil? I regel är en leasingbil försäkrad på samma sätt som när du köper bil. Du kan antingen köpa försäkringen från företaget som du leasar bilen från eller ta kontakt med ditt försäkringsbolag.

Om du väljer att teckna försäkringen separat hos ditt försäkringsbolag är det väldigt många olika faktorer som påverkar hur hög premien blir. Det gör stor skillnad om du är ung och bor i en storstad eller om du är äldre och bor i en småstad. Försäkringen baseras också på hur många skadefria år du har, hur stark bilen är och hur lättreparerad den är om något skulle hända – bland mycket annat.

Ofta kan bilmärkets eget försäkringsbolag ge en bättre premie än konkurrenterna, men inte alltid, så det lönar sig att jämföra. Du kan själv kolla hur hög premien blir hos försäkringsbolagen.

Serviceavtal

Service kan ibland vara inbakat i avtalet men vanligtvis brukar det vara ett extra tillägg som du själv kan välja att ta med i kontraktet eller inte. om service ingår innebär det att du betalar en fast månadskostnad för bilens service, oavsett vad den kostar. Vissa bilägare uppskattar den tryggheten, men det är också en trygghet som kan kosta lite mer än att betala kontant när det är dags för service. Tänk därför noga igenom om detta är en extra kostnad som du redo att betala för.

När ska du välja privatleasing?

Privatleasing ska locka bilköpare som vill ha ett enkelt bilägande. Avtalen kan se lite olika ut men om service, försäkring och annat ingår får du nästan hela bilägandet på en enda faktura. Bränsle, trängselskatt och fordonsskatt betalas alltid av ägaren. När avtalet löpt ut är det bara att lämna tillbaka bilen till handlaren. Du behöver alltså inte lägga någon tid på att skriva en annons och sköta försäljningen av bilen. Vill du inte äga din bil och ha en stabil månadskostnad ska du privatleasa. Privatleasing ger dig även alternativet att köra en bil till vardags som du annars inte skulle ha råd med.

Välj privatleasing om du:

  • Tycker en fast månadskostnad är bekvämligt och fördelaktigt
  • Är redo att betala för ett färdigställt paketpris
  • Inte kommer använda bilen mer än avtalat

Kan du övningsköra med en privatleasad bil? Det är tillåtet att övningsköra med en privatleasad bil. Leasingtagaren har under hela leasingperioden det fulla ansvaret för bilen och det är hens ansvar att den är fullt försäkrad. Därför rekommenderas det att den ansvarige är handledaren vid tillfällen då bilen används för övningskörning. Om en försäkring som täcker tredje parts användande av leasingbilen finns så kan även andra familjemedlemmar vara handledare. Om sådan försäkringstäckning inte finns är leasingtagaren ansvarig för att ersätta leasinggivaren för eventuella skador som uppstår vid tredje parts användande av leasingbilen.

Sammanfattningsvis

Fördelar

  • Du har möjligheten att välja en miljöanpassad bil eller konventionell modell som du annars kanske inte har råd att köpa.
  • Privatleasing är ett bekvämt bilägande
  • Du har en fast månadskostnad varje månad. Om du tar hand om bilen tillkommer det inga kostnader som inte är med i avtalet.

Nackdelar

  • Privatleasing kan vara dyrare än att köpa en ny eller begagnad bil.
  • Kan bli dyrt och i vissa fall komplicerat att avbryta avtalet.
  • Du har ett bestämt antal mil per år.
Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 7 juni 2023
Publicerad onsdag 7 juni 2023

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil